Dag 88: woensdag 23 mei 2012: Voor het laatst…

Na een ontbijtje bij Starbucks met reuzencappuccino’s, een wrap (Mels) en een broodje ham/kaas (Yna) bezoeken we het Museum voor Oosterse Keramiek. Het is even zoeken, want de aanduiding op het kaartje in ons toeristisch boekje klopt niet, maar na enig vragen lukt het er te komen. Het museum bevat een van de mooiste collecties oosterse keramiek ter wereld, waaronder 1000 Chinese en Koreaanse stukken. Er is een tijdelijke tentoonstelling gaande over het Duitse Meissen dat 300 jaar geleden het Chinese en Japanse porselein wist na te maken. Een deel van de vaste collectie is daarom niet te zien. Er is – helaas voor ons – slechts 1 zaal met Japanse keramiek. Zowel de tijdelijke als de vaste tentoonstelling zijn fraai ingericht en er zijn Engelse teksten, zowel in een folder als in de zalen. Zeer de moeite waard! We lunchen tussendoor in het museumrestaurant, uiteraard op Royal Copenhagen en Meissen porselein.

Later die middag bezoeken we het Japans Volkskunstmuseum en dat blijkt helaas een aanfluiting te zijn. Volgens onze toeristische gids moet dit ook een van de mooiste collecties van Japan zijn, met bamboe, meubels, speelgoed en keramiek. Maar nadat we € 5 p.p. hebben betaald, zijn er alleen 2 kleine zaaltjes met enkele batikjes en heel veel keramiek dat allemaal nogal op elkaar lijkt en waar ook geen Engelse teksten bij zijn. Geen idee wie het heeft gemaakt of wanneer. Ook het Engelstalige A4-tje geeft geen informatie daarover. Een klein winkeltje herbergt wat speelgoed en weer heel veel oninteressant keramiek. We ontdekken wat aardige houten gebruiksvoorwerpen – enkele raamopeners en een meetlat – maar de juffrouw komt meteen aangesneld: niet te koop! We vertrekken maar gauw.

Shopping time! We doorkruisen onder andere het bekende Dotonbori vlakbij ons hotel. Het straatje herbergt vele winkels en restaurants die met grote gevelsculpturen klanten proberen te werven – een bewegende krab, een hangende koe, een reuzenkogelvis en vooral heel veel draken – en ook een fraai theater, waar eerder vandaag om half 11 al hordes mensen voor in de rij stonden, verschillende in traditionele kimono. Een politieman staat geduldig alle verkeerd geparkeerde fietsen op een rijtje te zetten. Dat is nog eens aardig! In een zijstraat bezoeken we het grote en dure warenhuis Daimaru. Op de 12e verdieping van het 2e gebouw is een tentoonstelling gaande van keramiek, glas en schilderijen, in het kader van een naderende veiling. Een kakiemon-achtig vaasje is getaxeerd op € 40.000, een vaas van Shōji Hamada voor € 10.000. Om maar even een indicatie te geven… Ik vind in het warenhuis ook nog een mooi inktblok. Dat wilde ik erg graag hebben, maar ja… het blok dat ik mooi vind, kost € 600…

We lunchen bij een sushi-restaurant. Voorlopig de laatste keer… We voelen ons allebei wat treurig nu ons verblijf hier zijn einde nadert. Na het avondeten dolen we nog wat straatjes door die in het naderende duister al mooi zijn verlicht. In het hotel pakken we de koffers in en proberen we voor de zoveelste maal e-mailtjes binnen te halen; dát lukt pas na een paar uur.

Overnachting: Cross Hotel, Osaka (westerse kamer, 2×1½p-bed, bureau met stoel, tv, 2 kluizen, koelkast, kast, badkamer met wc/wastafel en ofurokamer, wifi op de kamer, geen ontbijt besteld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *