Dag 70: zaterdag 5 mei 2012: Bankrun

Gisteren in de loop van de middag kreeg ik steeds meer last van ‘slapende’ onderbenen en voeten; afgelopen nacht heb ik er nauwelijks door geslapen, want naast het ‘dove’ gevoel is er ook behoorlijke pijn. We hebben geen moeilijk dagprogramma vandaag – zo’n 21 kilometer te lopen en 3 tempels te bezoeken – maar van het begin af aan gaat het erg, erg moeizaam. Het is bovendien erg warm – zelfs de tegenwind is warm – en ik voel me niet helemaal lekker. Om kwart over 8 volgen we eerst de drukke – en ook erg saaie – 2-baans weg terug, waarover we 2 dagen geleden naar Kotohira kwamen. Nu blijven we de weg echter enkele kilometers langer volgen zodat we wat verder naar het noordwesten uitkomen. Al snel lopen we door het stedelijk gebied van Marugame, een van de wat kleinere steden op Shikoku. Onderweg doen we elke bank, postkantoor en supermarkt aan – en dat zijn er heel wat vandaag – in de hoop toch nog wat geld te kunnen pinnen, maar helaas. Het kost ons aardig wat extra tijd, maar die ‘besparen’ we door de vele koffiehuizen en restaurants die we onderweg tegenkomen, te negeren – zelfs de 2 Joyfulls waar we voorbij komen! – vanwege tijdelijke bezuinigingsmaatregelen, want de bodem van onze gezamenlijke pot komt steeds meer in zicht en we hopen dit weekend in ieder geval de overnachtingen te kunnen betalen…

Na 9 kilometer komen we om half 10 bij tempel 76 en rusten er maar liefst anderhalf uur op een bankje in een overdekte ruimte met henrovoorzieningen als gootsteen en wasmachine. Ik val zittend in slaap. En dat doet me goed; daarna heb ik een stuk minder last van mijn benen. Bij de hoofdtempel staat een beeld bedekt met bladgoud en er hangt een enorme rozenkrans waar iedereen – en dus ook wij – aan trekt om de kralen al ratelend naar beneden te vallen vallen. Na het uitvoeren van de rituelen lopen we verder naar het noordwesten waar na 4–5 kilometer tempel 77 is. De meestal kleine weggetjes voeren afwisselend door woonwijken of langs groene of al goudgele, wuivende rijstvelden. Onderweg zien we een enorme kamferboom; op een weggetje ligt een klein schildpadje, het piest een grote straal als we het voorzichtig aanraken. In de verte zien we weer de grote roodwit gestreepte hijskranen die de kustlijn aanduiden. Vlak voor tempel 77 stond voorgaande jaren een man loophenro’s op te wachten om iedereen een klein zelfgemaakt keramiekbeeldje van Kukai te geven. Deze keer staan zijn ouders erbij. Zijn moeder legt uit dat er een wenspapiertje in het beeldje verborgen zit. We bedanken hen met een osame fuda. We zullen hem bij onze verzameling voegen. Thuis wil ik een plekje inrichten met al mijn verworven ‘schatten’. Daar zullen ook zeker zijn beeldjes komen te staan.

Als we om 1 uur aankomen bij tempel 77, beginnen we eerst op een bankje in de schaduw aan onze supermarkt-lunch. Het is druk met busgroepen en weekendtassen bij het stempelkantoor tegenover het bankje. De eigenaar van een winkel net buiten het poortgebouw komt langs en nodigt ons uit voor een glaasje ijskoffie. In het zithoekje in de winkel bewonderen we de vele houtgesneden beelden, en vooral de prijzen: een relatief klein beeldje kost al € 1000. Later bij het stempelen legt de aardige monnik uit waar de stempels en kalligrafieën voor staan: het stempel rechtsboven geeft het nummer van de tempel aan, de kalligrafie rechts noemt de ‘missie’ van de tempel; stempel en kalligrafie in het midden verbeelden de Boeddha of de godheid die in die tempel wordt vereerd, en linksonder staat de naam van de tempel. Van de stempelmonnik krijgen we bovendien een zak met koekjes en snoepjes. Dat komt goed uit! We geven ook een andere henro wat.

Vanaf tempel 77 is het 7–8 kilometer naar het noordoosten voor tempel 78. Onderweg wijken we even van de route af om een Japanse tuin – Nakazu Banshoen – te bezoeken die ons is aanbevolen door Yuko Hayashi. De tuin ligt vlakbij de zee. Als we aan komen lopen, komt er net een bruidspaar naar buiten, het meisje in traditionele kimono. De tuin ziet er van buiten al erg fraai uit, met een lange gebogen rode houten brug over een vijver en talloze bolrhododendrons die voor een deel al in bloei staan. Maar helaas… de entreeprijs is ¥ 1000 p.p., zo’n € 10 en het is niet handig dat momenteel uit te geven. Wat teleurgesteld werpen we nogmaals een blik op het stukje tuin dat we net kunnen zien, en keren dan om. Enkele kilometers later hebben we weer de pelgrimsroute opgepikt. We rusten nogmaals op een beschaduwd bankje in een rest hut en moeten ons dan gaan haasten, want we moeten voor 5 uur nog tempel 78 halen… Terwijl we verder lopen door de stad langs route 33, zien we in de verte op een heuvel het mooie kasteel van Marugame. Zo’n 10 over half 5 lopen we in stevig tempo het (piep)kleine huchtje op; het stempelkantoor is nog open. We voeren de rituelen uit en kuieren nog wat over het terrein, onder meer naar de fraaie bergtuin vol (alweer) bolrhododendrons, Japanse esdoorns en al even kromme naaldbomen gebogen over een grote vijver vol koivissen.

Nog geen kilometer verder is onze overnachtingsplaats. Het hotel oogt nogal shabby aan de buitenkant en ook de hal/lounge doet het ergste vermoeden, maar de gastvrouw is aardig en de kamer valt heel erg mee – is zelfs groot voor Japanse begrippen – en… er is wifi! Er is geen eten inbegrepen en de gastvrouw wijst ons een grote supermarkt even verderop. We vinden er een eethoek en dineren er met een bord soep en een biertje. ’s Avonds is er de luxe van een bureau, 2 stoelen en internet. Ik ben tot middernacht bezig met KLEI. En Mie Ozaki belt. Morgen krijgen we bezoek van Takayama Keichi, een reporter die ons vorig jaar heeft geïnterviewd voor de Asahi Shimbun, de grootste krant in Japan. Mie komt ons later deze reis nog opzoeken. Vandaag is de laatste loopweek ingegaan; we krijgen nog veel te doen…

Geplande afstand: 20,9 km, geen stijgingen
Werkelijke afstand: 25,9 km (incl. 1 km extra via Japanse tuin en 1 km extra heen en terug naar de supermarkt), totale stijging 486 m, totale daling 553 m
Cumulatief afgelegde afstand: 1331,4 (plus 22,4 km met auto)
Vertrek-/aankomsttijd: 8.18– ca. 17.15 uur
Looptijd: 5,0 uur
Gemiddelde snelheid: 5,1 km/u
Bezochte tempels: tempel 76, 77 en 78
Blaren: 1 bestaande (eindelijk kapot!) en 1 nieuwe op kleine teen
Overnachting: Business Hotel Utazu (westerse kamer, 3x1p-bed, bureau met 2 stoelen, grote koelkast, tv, badkamer met bad/douche/wc, wifi op kamer, redelijk ontbijt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *